Sedef Hastalığı Doğal Tedavisi Saraçoğlu


ŞİFA Üniversitesi Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Fatma Aslı Hapa, eşlik eden diğer hastalıklar nedeniyle sedef hastalığının artık sistematik bir hastalık olarak kabul gördüğünü söyledi.

-->
Şifa Üniversitesi Gaziemir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Aslı Hapa, toplumda sedef hastalığı hakkında yanlış kanılar olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu. Yakın zamanda sedef hastalığı ile ilgili önemli araştırma merkezlerinden biri olan Dallas Baylor Research Institute'de hem klinik hem de laboratuvar düzeyinde çalışmalara katılan Doç. Dr. Hapa, sedefin toplumda kabul gördüğü gibi masum bir hastalık olmadığını söyledi. Sedefin, en sık görülen cilt hastalıklarından biri olduğuna vurgu yapan Hapa, görülme sıklığının ise yüzde 2-3'ler oranında olduğunu kaydetti. Hapa, kronik, tekrarlayan; genellikle de diz ve dirsek, bölgelerinde, saçlı deride, el içi ve ayak tabanında kızarıklıklarla, beyaz kepeklenmelerle seyreden bu hastalığın; günümüzde eşlik eden başka hastalıklar nedeniyle sistemik bir hastalık olarak kabul edildiğini ifade etti. Hapa, “Son yıllarda yapılan çalışmalar, sedef hastalığına, şeker, kalp, damar sertliği, obezite gibi hastalıkların da sıklıkla eşlik ettiğini ortaya koydu” dedi.Hapa, ayrıca sedef hastalığının kalıcı hasarlarla giden eklem tutulumu da yapabildiğini, dolayısıyla sadece estetik bir sorun değil, özellikle şiddetli ve yaygın hastalığı olan hastalarda yaşam kalitesini ve süresinin etkileyen bir durum olduğuna dikkat çekti
YAŞAM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞMELİSedef hastalarının eşlik eden sistemik hastalıklarla daha az karşılaşmaları için yaşam alışkanlıklarını değiştirmelerinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Hapa, “Sedef hastaları fazla kilolarından kurtulmalı, sigara içmemeli ve spor yapmalıdırlar” dedi.
Ayrıca Sedef hastalığında stres faktörünün önemine de değinen Hapa, hastalığın alevlenmesinde, şiddetlenmesinde, stres faktörünün önemli rol oynadığını ve bu hastalarda depresyonun daha sık görüldüğünü belirti.
BİYOLOJİK AJANLARLA TEDAVİKronik ve tekrarlayan bir hastalık olsa da Sedef hastalığının günümüzde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Hapa, eskiden deri üzerine uygulanan krem tedavilerinden farklı olarak günümüzde çok gelişmiş ilaçların bulunduğunu söyledi. Bu amaçla ‘biyolojik ajanlar' denilen yeni ilaçların da devreye girdiğini anlatan Hapa, “Sedef hastalığı kaderiniz olmasın” dedi.

Yorumlar