Kilo veremiyorsanız 'Anemi'ye dikkat


Diyete başlarken kan tahlillerini gözden geçirmek, diyet yaparken uzmanın sizi doğru yönlendirmesi için önemlidir. Her birey özeldir ve diyet kişiye özel olmalıdır. Kilo veremeyen ya da yavaş kilo veren kişilerin kan değerleri incelendiği zaman, bu sorunun altında kansızlık problemi olabilir.
Kansızlık, son yıllarda çok fazla karşılaşılan sağlık sorunlarından biri. Kansızlığın bu kadar yaygınlaşmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi, yeterli ve dengeli beslenememek. Yine de demir anemisi  görüldüğünde önce demir yetersizliğinin neye bağlı olarak geliştiğinin araştırılması gerekir. Demir yetersizliğinde hemen ilaçlara başvurmak yanlıştır; çünkü ilaç tedavisi başta kan demir seviyesini yükseltir. Kişi beslenmesine dikkat etmezse kan değeri tekrar düşebilir. Ayrıca demir ilaçları iştah açıcıdır. Bu kısır döngü devam ettiği sürece kişi sürekli kilo alıyor; ama demir seviyesi yükselmiyor, yükselse dahi kalıcı olmuyor.

Hastanın iyi bir doktora başvurması ve kansızlık probleminin kaynağının iyi tespit edilmesi gerekir. İyi bir beslenme planı  ile demir seviyesini yükseltmek mümkün. Bu sağlık problemi sadece kilo vermeyi değil araştırmalara göre kişinin yaşam kalitesini etkiliyor. Demir eksikliğinde halsizlik, çabuk yorulma, küçük bir eforda nefes nefese kalma, baş dönmesi, depresyon gibi şikayetler demir eksikliğine bağlı kansızlık nedeni ile ortaya çıkabilir. Hatta bazı hastalarda toprak yeme, çamur yeme, buz yeme isteği gibi belirtiler verebilir.

Demir yetersizliği anemisinde nasıl beslenmeli

- Haftada 2-3 kez haşlanmış yumurta tüketmeli (yumurta kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynatılıp indirilmeli)
- Haftada 3 kez mutlaka kuru baklagil (fasulye, nohut, yeşil mercimek , kuru börülce) tüketilmeli
- Her gün aç karnına 2 yemek kaşığı pekmez tüketilmeli
- Her gün 10-15 adet çekirdekli siyah üzüm tüketilebilir
- Haftada 1-2 kez kırmızı et tüketilmeli
- Öğünlerinin yanında özellikle kahvaltıda C vitamini almak demirin emilimini artırır
- Kırmızı et tüketilen öğünlerde bol limonlu salata tercih edilmeli

Kişi kansızlık sorunu yaşıyorsa

- Siyah çayı yemeklerle birlikte tüketmemeli (öğünlerden 1 saat sonra uygundur)
- Süt ve yoğurt demir emilimini azaltır, demir içeriği yüksek besinlerle aynı anda tüketilmemeli

Diyetisyen ve Beslenme Koçu
Ayşe Tuğba ŞENGEL

Yorumlar